Over ons


De naam Beyaert waar komt die vandaan?

 

De landelijke rijverenging en ponyclub Beyaert dankt haar naam aan de legende van de vier Heemskinderen. Het verhaal stamt waarschijnlijk uit de eerste helft de van de dertiende eeuw. Het handelt over de vier zonen van Haymijn van Aardennen: Risaert, Writsaart, Adelaart, en Reinout, die een vete met hun Karel de Grote beslechten. Zij worden in hun strijd geholpen door het ros Beyaert. Een zeer sterk paard en de toverkunsten van hun oom Maleghijs. Binnen de Alblasserdamse rijvereniging wordt het legendarische ros belichaamd in de schitterende paarden, waarover de leden beschikken. De toverkunsten van oom Maleghij worden als dat zo uitkomst nogal eens toegedicht aan het zittende bestuur.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van RV Beyaert
Hier volgt een beknopte versie van de geschiedenis van Beyaert. Op 26 augustus 1926 werd de Landelijke Rijvereniging Beyaert opgericht. Dit gebeurde door onder andere G. Baan, G. van der Perk, A. Zwartbol, Dierenarts J.C. Colder en Dr. A. de Haan.
In het begin waren de leden voornamelijk boerenzoons en enkele burgers die op paarden reden, die op de boerenbedrijven werden ingezet. Al snel werden de heer Manders en zijn vrouw ook lid. De heer Manders heeft heel lang in het bestuur gezeten en werd later ook gerekend tot 1 van de oprichters. Ook de vereniging (aanspanningen)  'Glijden en Rijden' was met Beyaert verbonden. Bijna alle leden van 'Glijden en Rijden' waren toen lid bij Beyaert.
In 1935 werd er besloten een manege te bouwen. Dit was een eenvoudige houtenloods. Deze  manege stond aan het begin van de Polderstraat, tussen de Oranjestraat en Ruigenhil in. Op 11 mei 1940 werd Alblasserdam rondom de Dam gebombardeerd. Hierbij werd de manege met de grond gelijk gemaakt. De leden van Beyaert staken toen hun koppen bij elkaar en met de leden en hulp van buitenaf werd een nieuwe manege gebouwd. Deze manege is tot vorig jaar in gebruik geweest. Eerst door Beyaert, toen door Beyaert en Willy Baan en op het laatst alleen door Willy Baan.
In de nacht van 31 januari 1953 op 1 februari 1953 vond de watersnood ramp plaats. Ook de manege stond onder water. Op oude foto’s is te zien dat men met een schouw door de binnenbak aan het varen was. Er werd ook aan wedstrijden deelgenomen. Men ging te paard of met een grote veewagen naar de wedstrijden toe. De eerste wedstrijd die door Beyaert werd georganiseerd was op de plaats waar nu de Alblashof in Alblasserdam staat. Later werden er wedstrijden georganiseerd op het terrein bij Nedstaal waar 's zomers de lessen werden gegeven, en nu op ons eigen terrein aan de Vinkenpolderweg.
Nadat de manege weer was herbouwd werden er om de 2 jaar zogenaamde ruiteravonden gehouden. Tijdens de ruiteravonden waren er shows, werden er toneelstukken opgevoerd met paarden, er werd carrousel gereden en na afloop was er een feest. Deze ruiteravonden werden tot 1984 gehouden.
Er werd toen ieder jaar meegedaan met de verenigingskampioenschappen. Dit was een combinatie van een 8-tal, 3 springruiters en 3 dressuurruiters. In 1982 is Beyaert bij de paarden Nederlands kampioen geworden op de Levade. De Levade is de voorganger van de Hippiade.
In 1992 was er brand in de manege. De manege is toen verkocht aan Willy Baan, wiens vader eerder de grond had verkocht aan Beyaert.
Beyaert had al eerder een stuk grond gekocht aan de Vinkenpolderweg, naast sportpark Souburgh. Daar werden 's zomers de lessen gegeven. Ook werd daar een stuk grond gepacht van het Waterschap. Er is toen een vergunning aangevraagd en gekregen, voor een binnenbak van 20x60 meter met kantine en stallen. In die tijd had bijna geen ene vereniging in de omgeving zo’n grote binnenbak dus werden er regelmatig selectie wedstrijden en indoorkampioenschappen van de provincie bij Beyaert georganiseerd.